Ce presupune Vizita la Medicul Dentist ?

Home / Noutăți / Ce presupune Vizita la Medicul Dentist ?
Ce presupune Vizita la Medicul Dentist ?

Ce presupune Vizita la Medicul Dentist ?

Stomatologia esta una dintre puținele ramuri ale medicinei  pentru care Organizația Mondială de Sănătate  recomandă controale regulate, de două ori pe an, indiferent de vârsta pacientului.

Pentru unii este de neconceput întâlnirea cu un medic atunci când nimic nu supără și nu doare.

De ce atunci această recomandare? Răspunsul este simplu:  în stomatologie , ca și în viață, este mai bine să previi decât să tratezi! Cu alte cuvinte, prevenția este cheia!

Statisticile din România sunt extrem de îngrijorătoare:

-1 din 5 români a rămas fără toți dinții

-românii încep să piardă din dinți înainte de a ajunge la 20 de ani, 33% din ei pierzând cel puțin 3 dinți până la vârsta de 40 de ani

-83% dintre copiii în vârstă de 6 ani au carii dentare, la 18 ani procentul ajungând la 94%

-32% dintre români nu se pot alimenta corespunzător din cauza problemelor cauzate de dantura precară

-rata mortalității cauzată de cancere de buză și cavitate orală este în continuă creștere, în special la bărbați

-doar 2% din copiii sub 7 ani sunt aduși de părinți la medicul dentist

-doar 5% din populația României merge regulat la medicul dentist

Veste bună este că  85% dintre afecțiunile stomatologice pot fi prevenite!! Citește mai mult despre Profilaxia sau Prevenție Stomatologică  (link- http://www.clinicarodenta.ro/de-vorba-cu-tine-ce-intelegem-prin-profilaxia-stomatologica/ )  realializată în cabinetul stomatologic.

Care sunt ETAPELE unei consultații preventive realizate de medicul dentist?

În  momentul în care faceți programarea pentru o consultație (telefonic, pe site sau direct la recepția clinicii), în funcție de programul ales de dvs.,  veți fi informat despre orele și medicii disponibili. Odată stabilită ziua și ora consultației, nu rămâne decât să vă prezentați la clinică în data stabilită.

Pentru consultație medicul dentist va rezerva o oră întreagă exclusiv pentru dumneavostră , pentru discuție și control amănunțite.

Dacă sunteți  pentru prima oară la clinica noastră, veți completa la recepția clinicii fișă medicală personală cu datele personale, antecedente medicale și starea actuală de sănătate.

Mai apoi veți fi invitat de către asistentă  în cabinetul medical. Faceți cunoștință cu medicul dentist și  purtați o discuție. Acesta va dori să afle dacă aveți durere sau sensibilitate dentară, gingivală sau musculară, despre experiențele stomatologice anterioare, ce vă deranjează din punct de vedere functional,estetic, etc.

Medicul dentist va face o examinare completă a dinților, gingiilor și a întregii cavități orale. Se notează în fișa personală tratamentele dentare deja existente- obturații, coroane, punți, etc., precum și orice afecțiune descoperită.

După caz, medicul va solicita și un set de radiografii dentare pentru a identifica leziunile ce nu pot fi detectate clinic și pentru  o imagine completă a afecțiunilor și tratamentelor existente: -carii interdentare,tratamente de canal, implanturi dentare,  fracturi dentare și osoase, incluzii dentare, chisturi, tumori,etc.

Atenție! Este foarte important de reținut că afecțiunile dentare și gingivale depistate în forme incipiente se tratează minim invaziv (cu intervenție minimă) și se pot vindeca în totalitate!! Iată de ce aceste tratamente (fluorizări, sigilări, aplicări de agenți desensibilizanți) trebuie efectuate imediat după momentul descoperirii acestora.

În urma evaluării gradul de igienă dentară  veți fi sfătuit cu privire la îmbunătățirea acestui aspect (dacă este necesar), veți fi informat despre periajul dentar corect și vi se vor recomanda metode suplimentare de igienizare personalizate, potrivite cazului dvs. Totodată, veți primi și consiliere nutrițională ce are același scop -prevenirea afecțiunilor stomatologice.

Următorul pas, igienizarea profesională completă,  constă în :

anestezie topică sau infiltrație, după caz

detartraj cu ultrasunete, pentru  îndepărtarea tartrului

-air-flow : folosirea unui jet puternic de pulbere si apă, cu dublu efect- curățarea intensă a tuturor suprafețelor, în special sub punțile dentare și rol de albire dentară mecanică

periaj dentar pentru curățare și lustuire

Se verifică fiecare punct de contact cu ață dentară, se clătește cu substanțe speciale și după caz, se aplică un gel gingival.

Spre sfârșitul ședinței, în funcție de afecțiunile descoperite, medicul va formula un diagnostic, dacă este cazul, și va întocmi un plan de tratament ce include soluția pentru fiecare afecțiune descoperită, însoțită de durata și costurile aferente.

Nu ezitați să puneți întrebări, să cereți lămuriri cu privire la diagnostic și planul de tratament propus. De asemenea, nu evitați să spuneți medicului, încă de la începutul ședinței, dacă ați avut experiențe neplăcute în trecut și dacă vă este frică. Un medic dedicat meseriei și pacienților săi va avea întotdeauna o abordare holistică și va privi pacientul ca un ”tot”, nu doar o ‘’gură de dinți’’,experiență cu are, din păcate, mulți pacienți se confruntă înainte de a ajunge în clinica noastră.

Pentru noi comunicare medic-pacient are o importanță deosebită, vitală pentru succesul terapeutic. O comunicare deficitară/lipsa acesteia produce o frustrarea enormă pacientului .Dacă nu i se explică pe înțelesul său importanța prevenției, afecțiunile de care suferă și etapele tratamentul recomandat, de cele mai multe ori pacientul renunță să se mai trateze, pentru a reveni mai târziu, când complicațiile încep să apară, de data această însoțite de durere, frică și costuri semnificativ mai mari.

În Clinica Rodenta beneficiați de tratamente de cea mai bună calitatea, în cabinete moderne, dotate cu cea mai bună aparatură, alături de o echipă de medici dăruiți și implicați.

Poate amânați de mult vizita la medicul dentist. Este important să știți că dintele este singura parte a corpului uman care nu se poate vindeca singură. Odată apărute, afecțiunile dentare și parodontale vor continua să evolueze, iar complicațiile acestora pot fi extrem de grave.

Costul unei consulații preventive reprezintă  o sumă infimă în comparație cu costurile ce însoțesc tratamentele necesare pacienților ce evită ani de zile cabinetul dentar.

Nu ezitați să ne contactați pentru orice informație suplimentară! Vă vom ajuta să învingeți frica de dentist și împreună vom găsi soluții pentru orice afecțiune, pentru ca dumneavostră să vă bucurați de un zâmbet frumos și, mai ales, sănătos!

 

Dr. Anca-Otiia Ciopașiu – Medic dentist, stomatologie generală, protetică și estetică dentară Clinica Rodenta