Igiena orala include eforturi profesionale si de ingrijire personala. Termenul de autoingrijire reprezinta eforturile de igiena orala realizate de pacienti in mod individual. Aceasta poate preveni sau limita daunele asociate cu cele mai frecvente afectiuni orale, si anume caria si boala parodontala.
Tartrul dentar a fost mult timp corelat cu estetica defectuoasa si boala parodontala, mai tarziu demonstrandu-se ca nu tartrul dentar in sine este factorul cauzal<strong>,</strong> ci mai degraba bacteriile care il populau puteau determina parodontita.
Deasemenea in ultimii ani adaugarea unor ingrediente specifice pastelor de dinti au demonstrat ca atenueaza cariile existente si afectiunile gingivale, indeosebi cand maladiile sunt abordate in stadii incipiente.
Igienizarea limbii a dobandit popularitate in ultimii ani pe baza observatiei ca suprafata aspra a fetei dorsale a limbii gazduieste bacterii ce pot facilita repopularea dintilor recent curatati si reinstaurarea halitozei.
Pe masura ce varsta medie a populatiei creste, accentuarea igienei orale trebuie imbunatatita in special cand prin imbunatatirea sanatatii orale riscurile si afectiunile sistemice devin foarte reduse. Legaturile cauzale dintre sanatatea orala si cea sistemica trebuie sa devina mai bine cunoscute publicului in viitor, orientandu-l spre o mai mare atentie igienei orale optime.
Articol preluat ,, Actualitati Stomatologice ” Nov. 2015